Úvodna stránka

Užitočné rady


Tormek

Tormek






Tormek
Prevádzka:
Františkánske nám. č.6
(nad firmou BRAKON)
Prešov 08001

Prevádzkové hodiny:
Po-Pia: 08.00-16.00
So-Ne: Zatvorené

Mobil:0904 453 944
E-mail: rawood@rawood.sk
Web: www.rawood.sk

RAWOOD, s.r.o.
IČO: 46610855
IČ DPH: SK2023480701

NAŠI PARTNERI

Tormek


Tormek


Jednotlivé postrehy a upozornenia pri práci s TORMEKom



- Nové lapovacie koleso naimpregnujte strojovým olejom. Zabezpečí zmäknutie kože a umožní lepšie absorbovať brúsnu pastu
- Aplikujte slabú vrstvu brúsnej pasty pred spustenim stroja. Lapovacie koleso otáčajte rukou.
- Spoustite stroj a rozotrite brúsnu pastu jemným tlakom nástroja na lapovacie koleso. Nachajte brúsnu pastu sa vstrebať do kože.
- Jedna aplikácia vydrží na 5 – 10 nástrojov. Potom opäť napustite obťahovacie koleso niekoľkými kvapkami strojného oleja a aplikujte brúsnu pastu, ktorú rozotriete pomocou nástroja. Nenechajte brúsnu pastu vyschnúť, v prípade potreby aplikujte olej.

- Uhol ostria je závislý na mieste upevnenia prípravku. Pokiaľ je prípravok upnutý pri rukoväti, bude uhol brusu u špičky menší a naopak.
- Pri správnom upnutí noža dosiahneme rovnomerný brus po celej dĺžke nástroja.

Obnovenie pôvodného uhlu ostria

- Natrieť ostrie nástroja fixou pre zaistenie optimálneho uhla oterom o kameň.(obr.č.1)
- Vytočit doraz na nulu.(obr.č.2)
- Upínaciu hrazdičku vytočit tak, aby sa nástroj dotýkal hranou brúsneho kameňa.(obr.č.3)

- Otočiť dorazom tak, aby sa celé ostrie dotýkalo kameňa.

Obťahovanie na koženom obťahovacom kotúči

- Otočte stroj tak, aby sa obťahovacie koleso otáčalo smerom od vás. Presuňte univerzálnu podporu na stranu k obtahovaciemu kolesu a pripevnite vodorovne.
Prípravok vám umožní plnú kontrolu obtahovacieho uhla. K obťahovaniu použite rovnaký uhol ako pri brúsení. Použite metódu s fixou pre nastavenie. Obtiahnite hranu bez prípravku. Môžete pritlačiť bez rizika zaoblenia ostria. Bezpečnostné dorazy nie sú používane pri obťahovaní – sú konštruované iba pre použitie na brúsnom kameni. Preto zabraňte zošmyknutiu prípravku z kotúča. Čásť ostria musí byť vždy v kontakte s kotúčom.



- Nafarbite hranu. Urobte počiatočné nastavenie, kde pätka sa bude dotýkat koženého kotúča. Zapnite stroj. Kontrolujte, kde dochádza k obťahovaniu a prizpôsobujte sa pomocou mikroregulácie tak, aby farba bola odstránena z celej plochy ostria.(obr.č.1)

- Pohybujte prípravkom do strán a používajte celú šírku kotúča. (obr.č.2)

Dôležité!

Zabezpečte, že nebudete obťahovať pod väčším uhlom, ako ste brúsili. Inak hrot bude zaoblený a ostrosť stratená.



- Ručné obťahovanie. Držte nástroj tak, aby sa dotýkal obťahovacieho kolesa.(obr.č.1)

- Nedržte nástroj pod veľkým uhlom. Hrot sa otupí. (obr.č.2)

Úhly brúsenia



- Nože do hoblíkov, dláta na drevo a hobľovacie čepele sú obvykle brúsené pod uhlom 25º
- Pokiaľ potrebujete urobiť jemné detaily v mäkom dreve, môžete zmenšiť uhol ostria na 20º
- Pokiaľ pracujete s tvrdým drevom a používate kladivo, musíte zvýšiť uhol na 30º.

POSTREHY O NOŽOCH, KTORÉ POUŽÍVAME

Žiadny nôž sa nezaobíde bez pravidelnej údržby. S ostrým nožom sa pracuje lepšie a riziko porezania je podstatne nižšie ako pri tupom.

- Priepastné cenové rozdiely medzi nekvalitnými a kvalitnými nožmi má na svedomí použitý materiál. Čepeľ musí byť extrémne pevná aby sa rýchlo neotupila, avšak súčasne húževnatá, aby sa nevyštiepila. Lacné nože sú zväčša mäkšie a tak vyžadujú častejšie brúsenie.

- Pokiaľ môžete, vyvarujte sa krájaniu na tanieroch a používaniu sklených dosiek. Aj keď sú možno hygienické, tupia nôž omnoho viac, ako suroviny ktoré krájate. Drevená doska s pozdĺžnymi vláknami je tým najlepším, čo môžete použiť ako podklad pri krájaní zeleniny. Na mäso je vhodnejšia drevená doska s priečnymi vláknami alebo plastová tabuľa na krájanie. Keďže ostrý nôž je voči plastu agresívny, hrúbka tabuľky rozhoduje.

- Ak krájate radi a často, možno sa vo vašej kuchyni na krájanie osvedčí samostatná doska na váľanie cesta. Jednu stranu si vyhradíte pre prácu so zeleninou, druhú pre mäso. Pre údržbu stačí jediné - kuchynská soľ, ktorá do seba vsaje vlhkosť a zabráni v dreve množeniu baktérií.

- Ako spoznať opotrebované ostrie?

- Do akej miery sa ostrie noža otupilo, najlepšie rozoznáte pohľadom. Postavte sa pred okno alebo iný silný zdroj svetla, zahľaďte sa kolmo na čepeľ noža a sledujte jej líniu. Na miestach, kde plôšky vytvárajú svetlý odraz ostrie zmizlo. Tam, kde čepeľ noža nevidno, zostala ostrá časť čepele.
Dôsledným prehliadnutím odhalíte nielen nerovnomerné opotrebovanie, ale aj stav samotnej čepele. To vám prezradí, ktorým častiam treba pri brúsení venovať osobitnú pozornosť a napovie čosi aj o tom, akým spôsobom nože používate a ako sa o ne staráte.

- Neničte ostrie brúsnymi pomôckami

- Existuje viacero ostričiek, ktoré sú určené pre lacné nože s mäkkými čepeľmi. Všetky využívajú matricu z tvrdených materiálov na to, aby silou vašich svalov odhobľovali časť ostria. Výsledkom je síce ostrejší nôž, kvalita je však mizerná. Ostrie je nepravidelné a na rôznych miestach kladie pri rezaní odlišný odpor. Špička zostáva často tupá.Nie je preto prekvapením, že takáto ostrička po chvíli omrzí. Zväčša ide o sústavu pevne osadených koliesok alebo plátkov, kde cez štrbinu v tvare písmena V prechádza čepeľ noža.
- Veľa nemožete očakávať ani od ostričky s dvojicou otáčavých koliesok z brúsneho kameňa. Mierne tupému nožu síce bez väčšej ujmy obnoví ostrie, zázraky však neočakávajte. Ak by ste chceli nabrúsiť úplne vytupený nôž, trvalo by to pridlho. Skôr či neskôr by ostrička skončila v zásuvke.
- Ak vaša ostrička nie je účinná, tak sa dá v týchto extrémoch použiť aj neoglazovaný rub taniera. V núdzi ho možno využiť na hrubé pribrúsenie noža v kuchyni, kde všetko ostatné zlyhalo.

Kvalitu ostria udrží ocieľka

- Pri jemnom opotrebovaní ostria nie je nutné, aby ste sa opäť vracali k brúseniu. O údržbu sa postará ocieľka. Stačí zopár plynulých pohybov proti ostriu a opäť sa obnoví jeho plná sila. Pri lacných nožoch na jej kvalite priveľmi nezáleží. S mäkkou oceľou si poradí každá. Ak však vaše nože vyžadujú pri brúsení mnoho pozornosti, rozhoduje materiál, z ktorého je ocieľka vyrobená a jej tvar. Oválny prierez je na nezaplatenie.


© 2012 RAWOOD - Všetky práva vyhradené,